Bölmə: Maraqlı
Baxış sayı: 70
16-09-2017, 11:26

Armud mövsümündə yeyildikdə sağlamlığımız üçün inanılmaz faydalar verir. Ailem.az armudun saymaqla bitməyən faydalarını təqdim edir.

 

Armud qabıqları soyulmadan yeyilməsi lazım olan meyvələrdəndir. Aparılan araşdırmalara görə, armud qabığı ətli qismlərə nisbətən 3-4 qat daha çox qidalandırıcı və faydalı maddələrə sahibdir.

 

Qabığında bol lif var

 

Armud qabığında bolluca lif olduğuna görə həzmə yaxşı təsir edir.

 

İltihabın qarşısını alır

 

Armud qabığının iltihaba qarşı xüsusiyyətləri var. Yeməklərin içərisinə armud qabığı əlavə edərək orqanizmin iltihablanmasının qarşısını ala bilər, bədəninizdə olan iltihabı  ata bilərsiniz.

 

C vitamini qaynağıdır

 

C vitamininin bədənimiz üçün nə qədər önəmli olduğunu bilirsiniz. Armudun tərkibində yüksək miqdarda C vitamini var. Bu halda da armud yaraları sağaldan özəlliyi və həzm sistemini güclü tutması ilə tanınır.

 

Qanın laxtalanmasının qarşısını alır

 

Tərkibində bol miqdarda K vitamini olan armud qanın laxtalanmasına əngəl olur. K vitamini adətən qanın laxtalanmasına qarşı olan bir vitamindir. Eyni zamanda K vitaminini vücudumuzdakı proteinləri hərəkətə keçirmək üçün istifadə edirik.

 

Sümüklərə kömək edir

 

Armud tərkibindəki yüksək miqdarda K vitamini sayəsində həm sümük inkişafına yardımçı olur, həm də diş və diş əti xəstəliklərinin inkişafına mane olur.

 

Antioksidant mənbəyi

 

Armudda olan antioksidant tərkiblər, xərçəngin qarşısını almaq, erkən yaşlanma ehtimalını azaltmaq, dəri sağlamlığını qorumaq və eyni zamanda beynin gücünü və fəaliyyətini artırmağa kömək edir.

 

Ürəyin dostudur

 

Armud ürək və damar sağlığı üçün son dərəcə yararlı bir meyvədir.

 

Mədə qıcqırmasına faydalıdır

 

Həzmi normallaşdıran armud mədə qıcqırmasına qarşı təsirlidir. Qastrit şikayətlərinə də şəfa olduğu isbatlanıb.

 

Soyuqdəyməyə kömək edir

 

Xüsusilə qışda armuddan bolluca istifadə edərək qrip və soyuqdəymədən qoruna bilərsiniz.

 

Damar tıxanıqlığına faydalıdır  

 

Armudun damar tıxanıqlığı olan xəstələrdə damar açıcı təsiri olduğu deyilir.

 

Gündə bir ədəd armud yeyərək orqanizminizə kömək etmiş olursunuz.

 

Bir armudun tərkibində olan qida dəyəri belədir:

 

Potasium: 116 mq

Karbohidrat: 15 q

Pəhriz lifi: 3,1 q

Şəkər: 10 q

Protein: 0,4 q

Kalori: 57 kkal

Ümumi yağ  0,1 q

Xolesterol: 0 mq

Sodium: 1 mq

D vitamini: 0 IU

Piridoksin: 0 mq

B12 vitamini: 0 µg

Magnezium: 7 mq

A vitamini: 25 IU

C vitamini: 4,3 mq

Kalsium: 9 mq

Dəmir: 0,2 mq